snw

(18 december 2011)

Bijna-terug-log

Het is geen wispelturigheid van me. Dat laat ik graag aan anderen over. Hoewel ik veel heb nagedacht en veel geschreven, is het hier een tijdje stil geweest. Niet uit treurigheid, wrok of uit cynisme, al zijn er objectief gezien redenen te over. De maakbaarheid van ons leven wordt tegenwoordig bepaald door vraag en aanbod, debet en credit. De idealen van vandaag zijn gunstige ratings. "Iedereen mag doodvallen, als wij maar onze AAA-rating houden" lijkt het eerste gebod geworden. Al laat ik me daar natuurlijk niet door leiden, en jij hopelijk ook niet, lief loglezertje. Om het leed van mijn afwezigheid ietwat te verzachten, kan je hier nu een mooi kerstverhaal lezen. Het is van Gerrit Komrij, koop de boeken van die man, en het heet - hoe toepasselijk - "Een kerstlied". Ondertussen schrijf ik nog vóór de jaarwisseling weer een mooie overdenking. Ik hoop je snel weer te zien.

(wordt - steeds vrolijker - vervolgd)

 

lijn


(25 oktober 2011)

De nieuwste herfst

Geef mij maar mist in plaats van regen,
je ziet elkaar misschien dan niet
Maar als je zo'n verlepte fietser ziet,
dan valt de mens toch erg tegen.

lijn

(ingezonden mededeling)

lkk

lijn

Regina Spektor - Laughing With

 

 

lijn

(22 juni 2011)

Repetitive times

Geen monnik loopt meer hier
te dwalen in mijn stad.
Luid biddend, lezend in brevier:
díe tijd die hebben we gehad.

Maar toen ík laatst liep te dwalen
verscheen bij mij een monkellach
- Chronos doet zijn wraak herhalen -
toen ik het nieuwe bidboek zag.

monnik
vrw

 

lijn

Goed voorbereid !

(8 juni 2011)

Voor al die cynici die dachten dat ik onvaderlandslievend niks deed tegen het van alle kanten dreigend terrorisme (eigenlijk net als in 1672), hierbij een afbeelding van de button die ik bij elke dreiging direct opspeld. Een paar jaar geleden gesubsidieerd gescoord via nederlandtegenterrorisme.nl. Ik ben dus goed voorbereid, draag mijn steentje bij en breng met liefde dit offer voor onze vrijheid. smile (Let ook nog op de mooie alliteratie.)

button

 

lijn

Rots-log

(29 mei 2011)

Ik had nog zo gehoopt dat als ik hier weg bleef, anderen dat ook zouden doen. Maar niet dus. Alles en iedereen blijft maar doorgaan. Lezen jullie nooit een boek of zo? Hm, aan de andere kant, besef ik me, dat wat aandacht ook welkom is. Dus goed dat we elkaar weer treffen hier, lief loglezertje. En het feit dat je hier bent, pleit ook wel weer voor je. Ik bedoel, het schijnt dat het merendeel van de internet-bezoekers alleen op zoek is naar virtuele sex of electronica. En ik hou wel van minderheden. Ook ik ben mijn eigen minderheid. Dus welkom hier.

Het is ook wel het bizarre, het interessante aan de mens. Ik bedoel, we zijn in staat om ingewikkelde computer-chips te maken en andere hardware, software, netwerkprotocollen, ingewikkelde verbindingen zodat iedereen met iedereen op de aarde kontakt kan maken. Maar de meesten komen niet verder dan plaatjes van blote mensen en een eerste vraag of je ook "horny" bent. Het interesseert mij verder niet, maar volgens mij is virtuele sex net zoiets als virtueel eten, je bent een tijdje afgeleid van de honger, maar als je de computer uitzet, voel je je maag direct weer knorren. En ga je op zoek naar een echte boterham.

Een tegenvaller of meevaller? Het is gewoon allemaal doorgegaan toen ik wegbleef. Zelfs het wegblijven heeft geen zin. Alles ging door. Mladic opgepakt, Bin Laden geëlimineerd. Of is het "Laden"? Ik weet bij die man nooit waar zijn voornaam ophoudt en zijn achternaam begint. Nog steeds niet. Afijn, misdadig, dus terecht gedood. Of moet ik hier een vraagteken achter zetten? Heeft niet iedereen recht op een proces? Of zijn we dat vergeten in de beschaafde wereld? Het lijkt bijna op islamitische wraakneming. Ik hoorde niemand protesteren, dus we zullen het met elkaar wel 100% zeker weten dat hij de dader was. En dood moest. Het belooft wat voor de toekomst.

Misdadig maar wel slim natuurlijk. Hij heeft de wereld meer veranderd dan de Sovjets ooit tijdens de Koude Oorlog voor elkaar kregen. De VS tot op een haar na bankroet gekregen door de "war against terror". De armoede in de westerse wereld vergroot. De tegenstellingen tussen arm en rijk verscherpt. Grote tentenkampen voor armen in de VS. En natuurlijk de haat tussen christendom en islam aangewakkerd. Irak. Afghanistan. Tienduizenden doden. Lijkenzakken van militairen. De westerse democratieën zichzelf laten verlammen door draconisch bespioneer van de eigen burgers. Hoe misdadig hij was, hij was wel slim. Hij wist de achilleshiel van de vrije wereld feilloos te vinden en de sterk verdeelde islam te binden. Hij zorgt er zelfs voor dat ik hier over hem schrijf, dus ja, dan moet je wel een misdadiger zijn.

Zelfs Wilders is het directe gevolg van die 2 vliegtuigen in de Twin Towers. En daardoor is ons moeras dieper verdeeld geraakt dan ooit. Zonder Bin Laden zou Wilders hier nooit zo populair zijn geworden. Wilders met zijn FUD-politiek (FUD = Fear, Uncertainty, Doubt. In het Nederlands: Angst, onzekerheid en twijfel). Al is het wel weer grappig dat de ene extremist de ander voor "extremist" uitmaakt. Wilders bepaalt de politiek. En indirect dus bepaalt wijlen Bin Laden hoe we beslissen. We zijn wel wat diep gezakt dat we ons laten leiden door de daden van een dode religieuze extremist , en ik hoop op enige clementie van de toekomstige geschiedsschrijving over onze tijd. Maar misschien wordt het nu beter. Bin Laden was goed beschouwd het enige bestaansrecht van Wilders.

En dus gaat het maar door. Het is niet te stoppen en ik kan het bijna niet meer volgen. In uiterste verwarring. Zinloos en chaotisch. Verveeld. Doelloos anticiperen we op elke gril van de markt en laten ons als lemmingen de weg wijzen naar de rots. Goddank hoeven we zelf niet meer na te denken. Dat doet iemand of iets anders wel voor ons. Wij niet in elk geval. Ik voel me terwijl ik dit schrijf wel wat eenzaam ondanks al mijn duizenden gedachten. Dus goed dat je weer hier bent. Toch jammer. Net weer samen, maar vrolijker kon ik deze nacht mijn log niet maken. Alleen duidelijker.

(wordt - onder invloed - vervolgd)

lijn

Onopgelost

(3 mei 2011)

En weer zo'n mega-kei-fucking-moeilijke onopgeloste sudoku. Wie helpt me? *diepe zucht*

sudoku

 

lijn

 

(ingezonden mededeling)

concert

Herdenkingsconcert Leeuwarden 4 mei a.s. om 20.45 uur in de Grote Kerk

 

lijn

Terras-tips

(9 april 2011)

Gelukkig hebben we Vlaanderen nog. En de Vlaamse TV. En goddank zijn er weer genoeg te terrassen om in de zon met een goede vriend of vriendin in de voorjaarszon te zitten en wat te keuvelen en te lachen. Voor diegenen die nog wat onwennig zijn zo in het begin van het seizoen, heeft pagina 199 van Canvas vandaag nog enkele goede terras-tips namens de uitbater:

199

 

lijn

Helden-log

(3 maart 2011)

Verkiezingstijd. De regeringspartijen stonden er niet heel goed voor. Dus er waren helden nodig. Net als Thatcher deed met de Falklands. En dus stuurde het kleine landje drie dagen voor de verkiezingen een helikopter naar Libië om een Nederlandse zakenman te "redden". Wat Israeliërs en Britten kunnen, dat lukt ons ook vast wel, dachten ze daar in kleine landje. Wat zou dat mooi hebben gestaan, een redding, een helden-ontvangst, ons eigen "Entebbe" en dan gepaste hulde aan de huidige politieke machthebbers. Dat dachten ze. Was het misschien ingefluisterd aan de vriend van Israel?

Maar het was maar een klein landje. Met een slecht plan. Of eigenlijk was het plan beperkt tot "we vliegen er naar toe, we pikken die zakenman op en vliegen weer terug". Er werd gedacht dat ze makkelijk alles konden regelen. Net als toen met dat jongetje dat die vliegramp overleefde. Toen deden ze immers ook zo aardig, die Libiërs.

Maar het zand moest niet worden onderschat. En ze deden plotseling onaardig, die Libiërs, wat flauw. En dus werden er drie soldaten uit dat kleine landje gevangen genomen. En zagen ze die helikopter nooit meer terug. En de verkiezingen werden niet echt gewonnen. En de politici hielden zich stil.

(wordt - denkend aan de helden van Entebbe - vervolgd)

lijn

NRC-log

(27 februari 2011)

De hoofdredacteur van de NRC blogde over het nieuwe tabloid-formaat van de NRC. Je kon reageren. Dat deed ik. Maar mijn reactie werd snel van de site van de NRC gehaald. Gelukkig kan ik mijn reactie hier nog kwijt. Eerst de blog, dan mijn reactie.

vrijdag 25 februari 2011 door Peter Vandermeersch

Compacte krant, groot denken

Bij kranten gaat het om de inhoud -content zo heet dat tegenwoordig. Niet om de vorm. Of toch?
Betaalde kranten zullen maar overleven als ze uniek zijn. Uniek nieuws. Unieke presentatie van dat nieuws. Unieke invalshoeken. Unieke meningen. Unieke medewerkers.  Unieke bundeling van verhalen.
Net omdat een nieuwsgebruiker zoveel mogelijkheden heeft om zijn nieuws elders te halen bestaat de kunst van het maken van een krant in het brengen van dat unieke.
Daarom hebben ook wij getwijfeld aan de overgang naar tabloid. Is onze broadsheet dan geen unieke vorm in een landschap dat vooral door compacte kranten wordt gekenmerkt? Ook op de redactie hebben we daar uitgebreid over gedebatteerd. Het antwoord werd een helder: neen. Dit is de foute vorm van uniek zijn. Dit is vasthouden aan het manuscript terwijl de boekdrukkunst is uitgevonden. Aan paard-en-kar terwijl de auto er is. Aan de schrijfmachine terwijl er pc’s zijn.
Natuurlijk heeft een broadsheet voordelen. Vooral het feit dat de voorpagina de rijkdom van de krant kan uitstralen en het feit dat de krantenmaker een duidelijke hiërarchie in het nieuws kan aanbrengen, dat zullen we missen.
Maar de kleinere krant laat ons wel toe om meer ritme in de krant tebrengen. Snelle berichten. Breed uitgewerkte reportages. Lange analyses. Ze vinden een bijna vanzelfsprekende plaats in die nieuwe vorm.
Die dan weer niet zo nieuw is voor ons:  kijk eens naar onze bijlagen Wetenschap, Boeken, CS, Debat en Opinie. Die denken allen groot, op compact formaat. 
Naar welke voorbeelden hebbenwe gekeken? Naar The Wall Street Journal Europe. Naar El Pais. Naar de Britse compacte kranten als The Times en The Independent. En natuurlijk ook naar The Guardian en Le Monde. Die laatste zijn ‘Berliner’-kranten die net iets groter zijn dan onze compact dat wordt. De Berliner is ongetwijfeld het allerbeste formaat ter wereld. Maar voorlopig is er geen drukker in Nederland die onze oplage op Berliner aan kan.  
En ja, we zijn vast van plan om die oplage hoog te houden. Want hoe belangrijk de vorm ook is, het gaat inderdaad wel om de inhoud. Laat het ons dus geen content noemen…

Beste Peter Vandermeersch,

Jammer dat ook de NRC op tabloid-formaat gaat. Niet uit nostalgie. Verandering ten goede kan nooit kwaad. Maar niet elke verandering is een goede verandering.
Het is jammer dat het gebeurt. Met maar de helft van de hoeveelheid vierkante centimeters papier beschikbaar, zal ook de inhoud - de diepgang - verschrompelen. Het is een (natuurkundige) wet dat je met de helft minder papier ook de helft van het aantal woorden, van het aantal letters kunt drukken. Waardoor ook de NRC onvermijdelijk zal vervlakken, het is een trieste voorspelling. Maar ook de NRC volgt de trend van behapbare debiliteit. Klein en snel is wat er gevraagd wordt. De meeste mensen kunnen zich steeds minder goed concentreren.

De markt wil blijkbaar handzamer en ook grotere toegankelijkheid. Dat zal wel lukken als de nieuwe NRC kleiner wordt. En ik besef me natuurlijk dat ook de NRC maar een eenvoudige geldmachine is. En hoe sneller geld, des te beter het blijkbaar is voor de sprinkhaan-investeerders. De macht van het snelle geld. Dat zal met maar de helft van het papier snel bereikt worden.

Het is als met het lot van het onderwijs, de markt vraagt en wij draaien, maar ook als het lot van de Volkskrant en van de Publieke Omroep die de competitie aan moest gaan met de commerciële omroepen, waardoor het niveau steeds sneller daalde en nu op het niveau staat van de concurrentie. Tussen 7 en half 8 heb je de keuze tussen Lingo, Manbijthond en Spangas. Als de markt analfabetisme en debiliteit wil, dan leveren we dat. Het is een weemoedige voorspelling. En zo voel ik dat ook.

De Volkskrant kijk ik nog amper in, het abonnement bestaat nog dankzij twee andere gezinsleden. TV kijk ik nauwelijks meer. Maar ik koop en lees weer veel meer mooie, bovengemiddeld moeilijke, boeken. Totdat natuurlijk ook daar de onverbiddelijke debilisering zal plaatsvinden. Door de markt zullen er over een tijdje nauwelijks meer boeken van papier zijn. De winstpercentages moet ook daar omhoog. Hopelijk duurt het nog een jaar of dertig, zodat ik dát in elk geval niet meer hoef mee te maken.

Hou je vast, mijn lieve kwaliteitskrant, die ik na de teloorgang van de Volkskrant koesterde. Dank je voor de mooie momenten die we samen hebben gehad. Wel jammer dat je niet tegen mijn kritiek kon. Doe de groeten aan de sprinkhaan-investeerders. Het ga je goed.

(wordt - bijna emotioneel - vervolgd)

lijn

Naar Piet Paaltjens

(19 februari 2011)

Immortelle XCVI

Als ik een lammetje zie lopen,
Dan slaat mij 't hart zo blij,
Dan denk ik hoe hij ook weldra
Een koteletje zal zijn voor mij.

 

lijn

 

waar

Gedenk-log

(11 februari 2011)

Vandaag, na een dankdienst voor zijn leven, hebben we Henk naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Deze datum was zelfs een speciale datum, een palindroom. 11-02-2011. Het was me nog niet eens opgevallen, maar inderdaad. Een speciale datum voor een speciale man. Dank je, Henk.

(wordt - vol goede herinneringen - vervolgd)

lijn

Flits-log

(2 februari 2011)

Theoretische tijdswinst bij 130 km/uur ten opzichte van 120 km/uur

(Oftewel: hoeveel sneller kom ik in de volgende file terecht?)

tijd

(wordt - met 14 km/uur - vervolgd)

lijn

Joe Jackson - What's The Use of Getting Sober

 

 

lijn

Tip-log

(30 januari 2011)

Ik heb je alles gegeven:
een gedicht, mijn maandsalaris
en een kind; wil je nu even
kijken of het eten klaar is?

Ik ben altijd bereid om anderen te helpen. Dit keer een tip. Deze tip is bedoeld voor mannen die op zoek zijn naar een partner. Of er net eentje gevonden hebben en er nog niet een huishouding mee delen.

Als je de liefde van je leven hebt gevonden, en je dus een tijdje aan een soort van verstandsverbijstering lijdt, is het wel handig om even te kijken of jouw hartenbreker zich op facebook heeft aangemeld voor de Club van Slechte Huisvrouwen.

Wel weer plezierig en handig dat die vrouwen zichzelf zo tentoonstellen. En je weet meteen of jíj degene bent die in een later stadium van je relatie niet alleen een baan hebt maar daarnaast ook nog moet klussen, koken, voor de kinderen moet zorgen en het huishouden moet doen. En of je dus niet op een dood paard aan het wedden bent. Besef je goed dat liefde soms blind maakt.

Blijkbaar zijn ze al niet in staat om voor zichzelf te zorgen, het huis schoon te houden en te koken. Dat geven ze daar echt en masse zelf toe, die wezentjes. Wat zou er gebeuren als je straks samenwoont en er kinderen komen? En de verzorging ervan het meeste op jou aankomt?

Buiten de flinke hoeveelheid foto's van kokende en afwassende mannen, schrijven ze dat ze wel weer goed kunnen shoppen, afvallen, vakantie vieren en plezier maken. Niet dat je er als samenleving veel aan hebt. Maar ze kunnen dus wel wat. Het zal een soort van "natural compensation" zijn, vermoed ik.

En in plaats dat ze naar een kookcursus gaan of andere praktische vaardigheden aanleren, bijvoorbeeld "hoe zet ik de stofzuiger aan?", gaan ze gezellig met elkaar op het internet klagen. Vooral over mannen. Want klagen, daar zijn ze dan wel weer goed in, die stumpertjes. Ze hebben natuurlijk geen zin en tijd om achter hun klets-computertje vandaan te komen. Om iets praktisch te doen.

Als je deze facebook-pagina leest zou je wel eens de indruk kunnen krijgen dat de emancipatie van de vrouw in Nederland flink mislukt is. Dat ze eigenlijk allemaal prinsesjes willen zijn. Met horigen. Misschien wel eens handig om hier breed maatschappelijk onderzoek naar te doen, want wellicht heeft het ermee te maken dat er zoveel mensen liever in hun eentje blijven wonen tegenwoordig? Maar misschien is het slechts een kleine minderheid. En valt het mee. Waarschijnlijk wel.

O ja, het gedichtje is van A. Marja.

(wordt - na het koken en de afwas - vervolgd)

lijn

 

(ingezonden mededeling)

opus
(klik op de afbeelding voor meer informatie)

lijn

 

Dichters-blog

(29 januari 2011)

Vanwege een dichtersblok - ter opvulling - een oud gedicht:


Kwanderius en Kolan

De zwarf die kwette overal,
en ingárs, en ingárs.
Dit, terwijl de opgeflutte beeral
Traloëende als een dwars.

En maar protten, en maar protten,
Alle handoffen belen heen.
Sunders, purons en dwalotten,
Zelfs bij jarden is alles jeen.

Maar de flor zit stil te flaten,
Want het gluim is niet meer daar.
‘Kolan’ flort ie tegen katen,
want zijn kolan is zijn va’er.

 

lijn

OV-log

(27 januari 2011)

Een van mijn merkwaardige hobby's is dat ik met het openbaar vervoer reis. Dat was altijd eenvoudig, je had de NS en de FRAM en als je op reis ging, dan kocht je een kaartje. Nu is er in mijn provincie alleen al de NS en Arriva voor het spoor en Qbuzz en Connexxion hebben ieder een deel van de busdiensten in de provincie en MAXX heeft de busdiensten in mijn woonplaats. En naar goed gebruik heeft ieder vervoersbedrijf zijn eigen kaartjes, kortingskaarten, definities van daluren, informatietelefoonnummers, websites met reizigersinformatie etc. Informatie-medewerkers van het ene spoorbedrijf geven geen informatie over het andere bedrijf. Wat lastig is als er een storing is en je moet op zoek naar een vervangende bus. Of een aansluitende trein. Ik heb het een paar keer meegemaakt. Als er al iemand rondloopt natuurlijk, want dienstverlening heeft een lage prioriteit bij geprivatiseerde vervoersbedrijven. Degenen die van de privatisering profiteren zijn niet de klanten en zeker niet de werknemers. Nee, de enigen die er plezier van hebben zijn de managers en de Raden van Bestuur.

En geloof me, de dienstverlening is onvoorstelbaar slecht. In de Arriva-treinen worden de wc's al afgesloten als het buiten kouder is dan 1 graad celsius. Want de leidingen, die aan de onderkant van de (nieuwe) treinstellen zitten, beginnen te bevriezen. Daar zit je, een klein uurtje onderweg naar Groningen en geen wc. En als het begint te sneeuwen valt gegarandeerd de helft van de treinen van de NS uit. En moet je 6! keer overstappen om vanuit mijn dorp naar Den Haag te reizen. Hoera, de winterdienstregeling !

En als klap op de vuurpijl is er de OV-chipknip. Ik vergat dus ook nog te vermelden dat de "kundige" automatiseerders ervan profiteren. Retourtjes bestaan niet meer, je moet je NS kortingskaart-chipknip elk jaar opnieuw activeren voordat je hem überhaupt kan opladen, je hebt geen idee meer wat een reis kost en je moet codes opvragen om naderhand via het internet te kijken of er niet teveel is afgeschreven. Wat vaak schijnt te gebeuren. Mijn NS-kortingskaart werkt ook niet bij de Arriva-treinen. Als service mag je naar hun speciale servicepunt komen om daar een speciale kortings-chipknip te kopen. Waarom makkelijk als het ook moeilijk kan.
Je reisgegevens schijnen ook bewaard te worden, ondanks dat het niet mag. Fijn voor AIVD (en voor de Amerikanen, we schijnen alles met dat land uit te wisselen) maar een irritante gedachte. Niet omdat ik iets te verbergen heb, maar het gaat ze godverdomme gewoon niks aan!

Het verwondert me ook niets dat de rfid-chip makkelijk te kraken is, je kon er op wachten, en ik besef me dat ik straks tot een minderheid behoor die nog netjes betaalt. Al weet ik nog steeds niet precies wat voor handelingen ik allemaal moet verrichten om me door trein en bus van A naar B te laten vervoeren. En als het even kan weer terug. Voordat de blaadjes vallen en de sneeuw. Ik reis niet graag meer per bus en per trein.

Ik verwacht dat er over een jaar of tien, als die OV-managers allang in hun blote kont op een strand op de Malediven liggen te rentenieren, een Openbaar Vervoer-tribunaal komt. Dan zal blijken, dat wellicht de kwade genius achter de teloorgang van een effectief openbaar vervoer uiteindelijk de autobranche is. En dat ze, net zoals GM in de jaren twintig van de vorige eeuw in de VS, via slinkse wegen het openbaar vervoer kapot hebben gemaakt. En mensen gedwongen hebben een auto te kopen. Door het OV te privatiseren. Te verkloten. Dan zal blijken dat privatisering zonder concurrentie (competitie) niet werkt. Dat niemand er beter van is geworden en dat we met het financiële profijt op de korte termijn een dure prijs moeten betalen voor onze mobiliteit op de langere termijn.

Ik hoop dat het OV-tribunaal de ergst-mogelijke straf uitspreekt tegen die OV-managers, de betrokken automatiseerders en hun politieke vrinden. En dat ze als een moderne Sisyphus mét OV-chipknip tijdens de winter in een overvolle trein van mijn dorp naar de Randstad heen en weer moeten reizen. En heen. En terug. Telkens weer. Telkens weer.

(wordt - mijmerend over de FRAM, de Friesche Autobus Maatschappij - vervolgd)

 

lijn

 

Help !

(23 januari 2011)

vraag

Gisteren wachten in de trein in Zwolle. Ik zag een soort van stok (met rubberen ringen) vast in klemmen. De onderkant zat in een metalen kastje. Weet iemand van jullie wat dit is? Iemand enig idee? Vast geen polsstok of een hele lange bezem. Graag ter voorkoming van verdere slapeloze nachten jullie raad. Mailen, bellen, brief, twitteren, sms-en, alles mag. Alvast bedankt.

lijn

 

Tijd voor iets moois van Reve

(21 januari 2011)

ROEPING

Zuster Immaculata die al vier en dertig jaar
verlamde oude mensen wast, in bed verschoont,
en eten voert,
zal nooit haar naam vermeld zien.
Maar elke ongewassen aap die met een bord: dat hij
vóór dit, of tegen dat is, het verkeer verspert,
ziet 's avonds reeds zijn smoel op de tee vee.
Toch goed dat er een God is.

lijn

 

Media-log

(19 januari 2011)

In het kerstnummer van de Groene Amsterdammer (voor de loglezertjes die ná 1975 zijn geboren, dat is een weekblad, van papier) stond een mooi interview met Richard Sennett. Bekend van zijn "The Fall of Public Man" en zijn recente "De mens als werk in uitvoering". Geweldige analyse over het populisme, de sociale media en het destructieve sprinkhaan-kapitalisme. Over het feit dat identiteitspolitiek het op het moment wint van ideeënpolitiek en dat de digitale zelf-etalering een indicator is van de povere kwaliteit van ons publieke bestaan. Of zoals hij het zei: "Een online identiteit is weliswaar vormgegeven, maar niet op ambachtelijke wijze. It is constructed, not crafted." Aardig interview om eens na te lezen. Ik moest er weer aan denken toen ik vandaag deze grappige tweet over de sociale media ontving:

"Twitter= ik moet plassen. Facebook= ik heb geplast. 4square= hier plas ik. Youtube= bekijk deze plas! Yammer=plassen we hetzelfde? LinkedIn= ik kan heel goed plassen."

(wordt - als vanouds - vervolgd)

lijn

Dinsdagavond-log

(18 januari 2011)

Zo makkelijk is het nu. Wat cijfers, wat mooi-gekeurde kaartjes, en wat sofistische weerleggingen, wat van die hedendaagse nep-logica. Wat nu dan? Wantrouw cijfers! Want voor dat je het weet, ben je chagrijnig, ontevreden, deporteer je andersdenkenden of roep je de revolutie uit. Zinneloosheid, verwarring, chaos. Hele rijen van dat soort enge types zijn er al geweest in de geschiedenis. Dat moet maar niet he, hier hebben we het al met al nog wel redelijk voor elkaar. Al moet je natuurlijk wel oppassen voor dat soort chagrijnige sofisten, de ontevreden narren, de ego-trippers, je moet ook weer niet te mild zijn in je oordeel. En verzet je in elk geval, maar blijf nadenken. Altijd maar nadenken, altijd maar verzetten, altijd maar na......... Plons!

(wordt - na de verlate winterslaap - vervolgd)

lijn


Cijfer-log

(16 januari 2011)

Een luie zondag. De zon schijnt. Eerst maar even een flink eind gelopen, het leek wel voorjaar. Daarna lui achter mijn mac, wat zappend surfen, totdat ik op de site van het CBS terechtkwam. Een luie zondagmiddag-worsteling met cijfers was begonnen. Lees en huiver:

De hypotheekrente-aftrek en andere koopwoningsubsidies kosten de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks 15 miljard euro. Hypotheekrente-aftrek, starterssubsidies, dat soort dingen. Waar ik altijd benieuwd naar was, is hoe deze 15 miljard wordt verdeeld over het land, aangezien de gemiddelde prijzen van woningen, dus de gemiddelde hypotheken en dus het gemiddelde belastingvoordeel per provincie flink verschilt. Ook het inwoner-aantal verschilt per provincie flink.

Ik heb met het overzicht van het cbs met de waarde van woningen per 2010 per provincie eens gekeken hoe de verdeling van deze 15 miljard over de provincies uitpakt. Immers, niet alleen verschilt de hoeveelheid woningen, maar ook de gemiddelde waarde per woning (en prijs) per provincie loopt uiteen van 181.000 euro in Groningen tot 287.000 euro in Utrecht.

sbs1   sbs2

Het aardige is dat op basis van deze cijfers ruim de helft (51,6%) van de 15 miljard naar de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland gaat. De drie Noordelijke provincies ontvangen totaal 8,4% van deze 15 miljard euro koopwoningsubsidies. Vergelijk dit eens met bijvoorbeeld Noord-Brabant, dat alleen al 15,9% van de totale hoeveelheid koopwoningsubsidies ontvangt.

Als je dit plaatje met de koopkracht-index er bij zet, dan krijg je soortgelijke verschillen. Het Noorden kent relatief gemiddelde lage koopkracht, de Randstad en Brabant relatief hoge koopkracht:

kpkr

Ergo, het deel van Nederland met de relatief hoge inkomens wordt onevenredig veel gesubsidieerd met koopwoningsubsidies (hypotheekrente-aftrek, starterssubsidies e.d.). Het deel van Nederland met de relatief lagere inkomens ontvangt onevenredig weinig van deze "rijks vermogensopbouw-subsidie". Een flink deel van de subsidiestroom van het Rijk naar de huishoudens gaat naar de provincies die al relatief rijk zijn.

Het zal voor het oplettende loglezertje derhalve niet echt een verrassing zijn dat er bij de laatste Kamerverkiezingen in de Randstad en Brabant veel gestemd is op partijen die niet willen tornen aan de hypotheekrente-aftrek:

vkz

Wat voor conclusies je moet trekken? Hm, lastig, er blijven een aantal dingen onduidelijk, maar dat laat ik graag aan anderen over. De zondagmiddag is voorbij. Etenstijd. Morgen "blue monday" maar ik geloof niet dat ik daar last van zal hebben.

(wordt - opmerkelijk gelukkig - vervolgd)

lijn


Weetje van de dag - nummer 2993

(15 januari 2011)

Andere mensen helpen is goed voor je gezondheid. Als je iemand de helpende hand toesteekt neemt je zelfvertrouwen met 31 procent toe en daalt de hoeveelheid stress die je ervaart met 36 procent.

(bron: www.cijfers.net)

lijn

Moerasnieuws-log

(14 januari 2011)

Ja, ja, ik verzamel aparte teletekst-berichtjes. Hier weer twee. En we blijken volgens onderstaande twee berichtjes Al Qaida helemaal niet nodig te hebben in ons moeras. We verwonden ons flink door te klussen, per kalenderdag bezoeken dik 356 mensen een dokter of ziekenhuis. Bijna 40 Nederlanders gaan er per jaar dood door het klussen. En tussen het klussen door, mishandelen we onze huisgenoten ernstig, 548 per kalenderdag. Vandaar natuurlijk dat het altijd zo rustig is op straat. En zo druk is in de ziekenhuizen.

klus   geweld

En dan laat ik (geestelijk) geweld, uitgelokt door de OV-chipknip en de NS, nog buiten beschouwing. En niet te vergeten de om zich heen pedofilerende (bestaat dat woord wel?) geestelijken en andere engerds. Lekker volkje zijn we toch. Misschien eens wat meer aandacht hoe we dit gedrag preventief tegengaan? Want alleen straffen helpt natuurlijk niet. Het lijkt soms niet belangrijk genoeg? En misschien eens een campagne om wat veiliger te klussen? Een extra klus-tax bij bouwmarkten? Scheelt waarschijnlijk een hoop geld in de gezondheidszorg.

(wordt - jubilerend - vervolgd)

lijn

Ramp-log

(9 januari 2011)

Er voltrekt zich een sociale ramp in ons land. Van ongekende omvang. Alleen de zeilboten-branche schijnt ervan te profiteren, die beleeft gouden tijden.

Sinds 1 januari kent de Vereniging van Ouders van Solo-zeilende Kinderen (VOSZEIK) een ledengroei van maar liefst 35.000 leden. Volgens de voorzitter, mevrouw H. in der Kater, komt het doordat de eigen bijdrage in de kinderopvang per 1 januari omhoog is gegaan. "Ouders willen alletwee blijven werken", aldus de voorzitter "en kiezen ervoor hun kinderen op solo-zeilreis rond de wereld te sturen. Dat is niet alleen financieel aantrekkelijker, maar ook rustiger thuis en beter voor de relatie. Het schijnt dat daarbij de Kinderbijslag gewoon wordt doorbetaald." Ook directies van middelbare scholen blijken ouders aan te moedigen.

Vooral rond middernacht schijnt het druk te zijn op het strand, waar ouders hun kroost in het zelf-gekochte piraatje zetten met voldoende snoep, proviand, iPod, een opgeladen NintendoDS en - in de schrijnendste gevallen - een lading luiers. Heftige afscheids-taferelen schijnen daar plaats te vinden. En dan... het zeil op, nog één knuffel en een laatste duw...

Langzaam verdwijnt het piraatje aan de horizon. De ouders lopen over het zand terug naar de auto.

Maar de batterij raakt op en het snoep ook. Ik heb gehoord dat verschillende kapiteins hebben gemeld dat zij in het Kanaal - in de mist - soms van verschillende kanten tegelijkertijd angstaanjagend gehuil en huiveringwekkende kreten hoorden.

En langzaam maar zeker raakt Nederland ont-jeugd. Klassen en scholen raken leeg. Op hangplekken groeien de eerste madeliefjes. En hoewel grote groepen leerkrachten schijnen op te bloeien, raken 's werelds zeeën vol met langzaam varende zeilbootjes. Met solo-zeilende Nederlandse kinderen erin. Naar de laatste geruchten schijnen er in Afrika en Azië hele nederzettingen te zijn ontstaan door daar aan de grond gelopen bootjes met Nederlandse kinderen. Dorstig, door de zon gebrand en vermoeid, maar dolblij dat ze weer een opgeladen NDS hebben. En een internetverbinding.

Natuurlijk hebben mijn kinderen dit lot niet ondergaan. Al moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen dat dat meer komt door hun vergevorderde leeftijd en assertiviteit dan door onwil mijnerzijds. En niet te vergeten de angst die vaders hebben voor dochters van díe leeftijd.

Had de regering dit voorzien? En wie is in dit land sterk genoeg om deze kinder-solo-zeilreis-exodus te stoppen? Om deze ramp een halt toe te roepen? Ik niet.

(wordt - wachtend op de lente - vervolgd)

lijn

Naar Paul van Ostaijen

(5 januari 2011)HULDEGEDICHT AAN EPPEL


Kwebbel
    Eppel
       Aaifoonvier
Hoort
  Hoort
    Floris Jespers heeft een EppelAaifoonvier gekocht
Wat
  Wat
jawel
  Jespers Eppel Aaifoonvier
hoe zo
  jawel
    ik zeg het u
    Floris Jespers heeft een EppelAaifoonvier gekocht
Waarom
    waardoor
        wat wil hij
Jawel
  hij zal
     hoe zo
        Circulez
            want
 EPPELS AAIFOONVIER IS DE BESTE

de beste
    waarom
       hoe kan dat
           wie weet
               alles is schijn
Jan Smit en Sint Augustinus
Genoveva van Brabant
           bezit ook een Eppel
                 die Jungfrau von Orleans

Een Eppel?
jawel
jawel jawel jawel ik zeg het u een Eppel
versta-je geen nederlands mijnheer
Circulez
   Bitte auf Garderobe selbst zu achten
ik wil een aaifoonvier
iedereen heeft recht op een aaifoonvier
ik wil een Eppel
iedereen een Eppel
Eppel
     zanger
          meesterzangers
                 Hans Sachs
heeft Hans Sachs geen Aaifoonvier
waarom heeft Hans Sachs geen Eppel
Hans Sachs heeft recht op een Eppel
Hans Sachs moet een Eppel hebben
Jawel
     dat is zijn recht
       Recht door zee
          Leve Hans Sachs
             Hans Sachs heeft gelijk
hij heeft recht op

 EPPELS AAIFOONVIER IS DE BESTE

alle mensen zijn gelijk voor Eppel
Circulez
een Eppel
Malus et Circenses
Malus et Circenses  Malus et Circenses  Malus et Circenses

          et Circenses et Circenses

Ik wil een Eppel
wij willen een Eppel
wij eisen een Eppel
wat wij willen is ons recht
            ein fester Burg ist unser Gott
Malus et Circenses  Malus et Circenses  Malus et Circenses

          et Circenses et Circenses

Waarom
   hoe zo
      wat wil hij
            wat zal hij
Salvation army
Bananas atque Panama
     de man heeft gelijk
     hij heeft gelijk
gelijk heeft hij jawel
           jawel
              jawel
                waarom
                wie zegt dat
                waar is het bewijs
      jawel hij heeft gelijk
Malus et Circenses  Malus et Circenses  Malus et Circenses
           et Circenses et Circenses

 EPPELS AAIFOONVIER IS DE BESTE

 

lijn

Mijn allereerste tweet @ondenkbaar

(2 januari 2011)

Hm, het jaar zinvol begonnen. Het grootste deel van mijn goede voornemens dus al weer uitgevoerd. Dit was mijn eerste tweet. Wel uitkijken dat ik op Twitter niet te snel piek, natuurlijk ;-)

@ondenkbaar: Morgen is het maandag. Wat een overbodige mededeling lijkt, maar vandaag is het zondag. Dus er zit wel wat logica in. Leuke tijdsbesteding.

lijn

 


 

naar vorig jaar